Arkadaşlar her yörenin kömbesi ayrı bir tat ayrı bir lezzet. Anladığım kadarıylada kömbe gerçekten çok güzel, lezzetli ve besleyici içinde çok çeşitli baharatlar var ve uzun zaman bayatlamıyor. Ona özel kalıbı var ona yerleştirilip yapılıyor bir kurabiye çeşidi fakat Antakya taraflarında maalesef sadece bayramlarda kutlamalarda filan yapılıyor. Uzun zamandır tarifini arıyordum, pastane ustalarına bile sordum.Ama herkes sır gibi sakladı. Sonunda annemim arkadaşlarından Hatice Teyzeden tarifini alabildim.Ona sizin huzurunuzda çok teşekkür ediyorum ellerine,o sımsıcacık yüreğine sağlık diyorum.
Yarım kilo un
250 gr tereyağı
100 gr. eritilmiş margarin
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
2 çorba kaşığı susam
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
Bir kabın içine unu koyun. Ortasını havuz şeklinde açıp tereyağı, eritilmiş margarini, sütü ve pudra şekerini karıştırın. Daha sonra hamura damla sakızı, susam, mahlep, tarçın ve karanfili ekleyin ve hepsini birden yoğurun. Pütürlü bir hamur elde edeceksiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Normalde kömbenin kendine özgü bir kalıbı var ama bende olmadığı için küçük kek kalıplarında şekil veriyorum. Koparttığınız hamur parçasını kalıbının içine koyup şekil veriniz. Fırın tepsisini yağlayın ve hamurları dizin. Orta dereceli fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin. Soğuyunca servise hazırdır.
Birde benden deneyin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder